Dzikie koty - Najdziwniejsze zwierzęta świata | AutBar
1 2
 

Dzikie koty

Zwierzęta Pantera, Leopard, to inne określenia tego pięknego i dzikiego zwierzęcia, jakim jest lampart. Zamieszkuje tereny właściwie całej Afryki, nie wliczając w to oczywiście pustyń, które nie byłyby dla niego dobre ze względów jego mięsnych preferencji kulinarnych, a także w południowej i środkowej części Azji. Ze względu na swoje rozmiary, to czwarty, co do wielkości dziki kot na świecie, ustępując miejsca kolejno tygrysom, lwom i jaguarom. Posiada jednak pewne inne, wyróżniające go cechy. Zwierze to jest bardzo szybkie i zwinne, czego dowodem są jego ośmiometrowe skoki, które potrafi wykonać w pogoni za upatrzoną przez siebie zwierzyną. Niestety wymagają one zużycia bardzo dużych pokładów energii, a przez to, jeśli nie uda mu się zdobyć pożywienia w mgnieniu oka, szybko męczą się i rezygnują z pogoni. Ciekawostką jest, iż lampart preferuje samotność, w dzień woli odpoczywać, a na polowanie wybiera godziny nocne, przez co z pewnością można nazwać go nocny markiem. Jako, że lamparty kojarzą nam się z cętkami, nie wiemy lub zapominamy, że spotyka się również takie o czarnym namaszczeniu. Wydaje się, że ich sierść jest gładka, ale gdy się przyjrzymy, da się zauważyć mniej wyraźne, aczkolwiek rzucające się w oczy cętki.

Ostronos ma wiele cech wspólnych typowych dla rodziny, do której należy - szopowatych. Zwierzę to ma długi ogon i wyróżniające go barwy na pysku. Podobnie jak szopy, ostronosy rozprzestrzenione są od Kalifornii do Urugwaju i żyją w różnorodnych warunkach środowiskowych. Ostronosy różnią się od swoich krewniaków tym, że poszukują pokarmu w ciągu dnia, grzebiąc wśród opadłych liści w poszukiwaniu mrówek, chrząszczy i innych robaków. Chwytają także żaby i jaszczurki. Przez większą część roku samce ostronosów to samotniki, odpędzani przez samice, które opiekują się młodymi. Matki czynią tak, by ochronić młode przed samcem, skłonnym do zaatakowania go. Dopiero w okresie rozrodu samice okazują uległość. Samice ostronosów opuszczają grupę tylko na okres porodu, a powracają w chwili, gdy młode zaczynają wykazywać samodzielność. Życie w grupie ma wiele zalet dla jej członków: zapewniona jest opieka nad młodymi, ochrona przed drapieżnikami oraz bardziej efektywne poszukiwanie pokarmu. Ostronosy nie bronią swego terytorium, ale zaznaczają je moczem oraz przez pocieranie o pnie i kamienie.

Popularność tego psa znacznie wzrosła ok. 1913 roku, kiedy został uznany za odrębną rasę. Z natury jest to pies myśliwski jednak okazał się też wspaniałym psem do towarzystwa dla całej rodziny. Pochodzi od gładkowłosego retrievera (czarnego), jest inteligentny, przystosowany do ciężkiej pracy, wytrzymały na zimno i wilgoć. Został wyhodowany podobnie jak gładkowłosy głównie do polowań na ptactwo. Aby to osiągnąć w hodowli krzyżowano różne rasy seterów i spanieli, także spaniela wodnego z nowofunlandami. Jak jego przodkowie, złoty retriever bardzo lubi pływać. Jest psem o łagodnym i pogodnym usposobieniu, a przy tym inteligentny. Bardzo towarzyski i opanowany dlatego doskonale nadaje się dla rodziny posiadającej dzieci. Okazywanie uczuć jest dla golden retrievera bardzo ważne, gdyż pozbawione jej ze strony człowieka szybko tracą wigor, stają się osowiałe i smutne. Aby pozostał w dobrej kondycji, także psychicznej trzeba poświęcić mu trochę więcej czasu. Dobrze się czuje w zimnym klimacie ale potrzebuje dużo ruchu, przestrzeni i wymaga regularnej pielęgnacji. Dorosłe psy osiągają wzrost 56-61 cm w kłębie, a suczki 51-56 cm. Ważą w granicach 27 - 36 kilogramów. Mają atletyczną budowę, są krzepkie ale nie zbyt przysadziste. Cała sylwetka charakteryzuje się dość dobrymi proporcjami. Szczególnie ładnie prezentuje się harmonijnie zbudowana klatka piersiowa i silne niezbyt długie nogi.

Tagi: samica,kot,granica | Mapa strony