Jaguar - Najdziwniejsze zwierzęta świata | AutBar
1 2
 

Jaguar

Zwierzęta Jaguar, znany nam jako należący do wyższej klasy, szybki, piękny i niezwykły samochód. Jednak nie tym razem, bowiem mowa o trzecim co do wielkości przedstawicielu kotowatych, znanym jako największy kot Ameryki. Najczęściej można spotkać go jednak w części południowej i środkowej. Znane są z unikania otwartych przestrzeni, bowiem preferują życie w zaciemnionych miejscach, takich jak tropikalne lasy obfitujące w takie właśnie miejsca. Mimo, iż nie jest to największy kot świata, charakteryzuję się inną cechą, która świadczy o jego potędze. Chodzi o jego szczęki, które ze względu na swoją strukturę są najsilniejsze wśród wszystkich kotowatych, i drugie w kolejności względem wszystkich ssaków na świecie. Żeby zobrazować sobie tę siłę, można wyobrazić sobie, iż z łatwością łamie kark swoich ofiarom, lub szybko wgryza się w skorupę żółwia. Jaguary są bardzo umięśnione, dlatego mimo iż nie największe, to należą do drapieżników najsilniejszych. Podobnie jak jego krewny lampart, preferuje samotne i nocne życie, jednak jako zdobycze wybierają sobie większe zwierzęta, chyba że nie ma ich w pobliżu, wtedy zadowala się mniejszymi osobnikami.

Istnieją dwa gatunki kotofretki: północnoamerykańska i środkowoamerykańska. Obydwa te zwierzęta są, jak się uważa, najbardziej prymitywnymi przedstawicielami rodziny szopowatych. Istotnie, można by je uznać za żywe skamieliny, ponieważ są niemal identyczne pod względem budowy ciała ze szczątkami zwierząt odnalezionymi w skałach pochodzących z miocenu, liczących około 10 milionów lat. Kształtem kotofretka przypomina kunę, ma smukłe ciało, okrągłą czaszkę i ostro zakończony pysk. Kończyny ma krótkie, a pazury mogą się częściowo wyciągać. Kotofretka jest obdarzona długim i pięknym ogonem, barwy czarnej z białymi pierścieniami. Wielkość terytorium pojedynczego osobnika rzadko przekracza 3 kilometry kwadratowe. Kotofretka wyznacza granice znakując moczem i wydzieliną gruczołów zapachowych gałęzie i kamienie. Nie jest to towarzyskie zwierzę i tworzy pary wyłącznie na okres rozrodu, kiedy to samica jest przyciągana na terytorium samca. Po około 60 dniach, rodzi jedno młode.

Jest to rasa sprawdzająca się jako doskonały pomocnik, nieoceniona wśród pasterzy na całym świecie. Od "zawsze" pomagał człowiekowi przy wypasie owiec. Mimo, że jest to pies z charakteru bardzo aktywny, obecnie ze względu na cechującą go karność staje się też bardzo popularny jako pies do towarzystwa. Pochodzi ze wzgórz Szkocji, gdzie był hodowany głównie dla takich cech jak inteligencja i łatwość uczenia się. Dopiero 1976 roku Brytyjski Związek Kynologiczny oficjalnie uznał tę rasę. To spowodowało, że w hodowli większy nacisk położono na ujednolicenie wyglądu charakteryzującego tą rasę. Posiada umiarkowanie długą sierść lub gładki włos jednak zawsze jest czarno biały gdzie czarny jest ubarwieniem dominującym. Jest raczej pobudliwy, za to bardzo opiekuńczy w stosunku do dzieci, lojalny i bardzo posłuszny. Należy zapewnić mu dużo ruchu gdyż jest to rasa, która w genach ma zapisaną aktywność. Ze względu na łatwość tresury psy te szybko uczą się różnych efektownych rzeczy, chętnie prezentowanych przez człowieka na wystawach, pokazach lub estradzie. Za sprawą swoich wrodzonych cech bardzo chętnie wykonuje polecenia zwłaszcza te związane z ruchem na świeżym powietrzu. Mimo pobudliwości jest to pies bardzo wesoły, skory do zabaw.

Tagi: terytorium,świat,osobnik | Mapa strony