gust - Najdziwniejsze zwierzęta świata | AutBar
1 2
 

gust

Puma - Dzikie koty
Kaguar, pantera florydzka, czy lew górski, to różne określenia oznaczające ten sam przykład żyjącego na świecie, dzikiego kota, czyli pumy. Jej główne, naturalne środowisko występowania rozciąga się od Ameryki, poprzez Kanadę, a nawet do Patagonii. Puma, mimo tego, iż pozornie wydaje się być duża i zbliżona do rozmiarów dużych kotowatych, ze względu na swoje rzeczywiste rozmiary zaliczana jest do małych kotów. Z kolei z istniejącego, liczącego bardo wiele gatunków zbioru małych kotowatych, puma jest największa. To smukły kot, który mimo posiadania cętkowanego ubarwienia sierści w młodym wieku, w życiu dorosłym występuje w jednokolorowym ubarwieniu. Jako mięsożerca, puma gustuje w pożywieniu złożonym z ssaków. Podobnie jak większość osobników żyjących dziko, zdobywa je poprzez polowanie. Gustuje zwykle w małych ofiarach, ponieważ może zjeść je od razu. Jednak kiedy trafi jej się coś większego, chowa swoje zdobycze w zaroślach, na wypadek, gdyby w najbliższym czasie nie udało jej się niczego innego upolować. Ślepy i bezbronny niedźwiedź polarny rodzi się w norze wykopanej w śniegu, w czasie mroźnej, arktycznej zimy, na początku roku. Prze pierwsze miesiące jest całkowicie zależny od matki, niezdolny do jedzenia pokarmów o konsystencji stałej, a nawet do samodzielnego stawania na nogach. Lecz, gdy nadchodzi wiosna, matka opuszcza norę a niedźwiadek musi podążyć za nią. Młode mogą pozostać z matką nawet przez dwa lata, jednak po tym okresie muszą się troszczyć same o siebie. Niedźwiedź polarny jest najbardziej fascynujący podczas polowania. Czuła percepcja zmysłowa jest niezbędna do utrzymania zwierzęcia przy życiu, wyjątkowy wzrok, czuły węch i spryt, pomagają mu przetrwać w ciężkich warunkach. Sprawność łowicka niedźwiedzia jest widoczna podczas polowania na foki i ryby, które stanowią większość jego pokarmu. Będąc doskonałym nurkiem i pływakiem, może on przebywać w wodzie nawet cztery godziny. Niedźwiedzie polarne pokonują duże dystanse płynąc na krze wzdłuż wybrzeża. Polowania na to zwierze sprawiły, że stał się gatunkiem, któremu grozi wyginięcie, dlatego Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody wzięła go pod swoją opiekę. Jest to wyjątkowo piękny przedstawiciel grupy szpiców. Posiada bardzo ładną i zgrabną sylwetkę o biało-szarym umaszczeniu. Jego głównym przeznaczeniem była ciężka praca do czego został odpowiednio ukształtowany. "Huski" to ogólna nazwa psów, których głównym zadaniem jest ciągnięcie ciężkich sani z ekwipunkim. "Syberyjski" jest jego oficjalną nazwą. Być może dlatego, że pierwszymi hodowcami tej rasy było najprawdopodobniej wędrowne plemię z terenów wschodniej Syberii. Konsekwentna, wielopokoleniowa hodowla wykształciła w tej rasie doskonałą wytrzymałość. Z wyglądu bardzo przypominają wilki ale są znacznie spokojniejsze i łagodniejsze w stosunku do ludzi. Charakterystyczne jest, że Huski rzadko szczeka, za to wyje. Wśród innych psich ras wyróżnia się "białymi" oczami, co nadaję im niesamowitości a jednocześnie sprawia, że spojrzenie tych oczu budzi respekt. Ma nadal bardzo silnie zachowany instynkt dzikiego zwierzęcia, który sprawia, że musi być trzymany na smyczy lub na odpowiednio zabezpieczonym terenie by nie...

Mapa strony