samica - Najdziwniejsze zwierzęta świata | AutBar
1 2
 

samica

Dzikie koty - Dzikie koty
Pantera, Leopard, to inne określenia tego pięknego i dzikiego zwierzęcia, jakim jest lampart. Zamieszkuje tereny właściwie całej Afryki, nie wliczając w to oczywiście pustyń, które nie byłyby dla niego dobre ze względów jego mięsnych preferencji kulinarnych, a także w południowej i środkowej części Azji. Ze względu na swoje rozmiary, to czwarty, co do wielkości dziki kot na świecie, ustępując miejsca kolejno tygrysom, lwom i jaguarom. Posiada jednak pewne inne, wyróżniające go cechy. Zwierze to jest bardzo szybkie i zwinne, czego dowodem są jego ośmiometrowe skoki, które potrafi wykonać w pogoni za upatrzoną przez siebie zwierzyną. Niestety wymagają one zużycia bardzo dużych pokładów energii, a przez to, jeśli nie uda mu się zdobyć pożywienia w mgnieniu oka, szybko męczą się i rezygnują z pogoni. Ciekawostką jest, iż lampart preferuje samotność, w dzień woli odpoczywać, a na polowanie wybiera godziny nocne, przez co z pewnością można nazwać go nocny markiem. Jako, że lamparty kojarzą nam się z cętkami, nie wiemy lub zapominamy, że spotyka się również takie o czarnym namaszczeniu. Wydaje się, że ich sierść jest gładka, ale gdy się przyjrzymy, da się zauważyć mniej wyraźne, aczkolwiek rzucające się w oczy cętki. Ostronos ma wiele cech wspólnych typowych dla rodziny, do której należy - szopowatych. Zwierzę to ma długi ogon i wyróżniające go barwy na pysku. Podobnie jak szopy, ostronosy rozprzestrzenione są od Kalifornii do Urugwaju i żyją w...

Legwan zielony
Legwan zielony to jeszcze jeden przedstawiciel rodziny legwanowatych. Spośród wszystkich legwanów żyjących obecnie na ziemskim globie wyróżnia się przede wszystkim tym, że jest z nich największy. Dorosłe osobniki osiągają bowiem długość ciała wynoszącą około dwóch metrów, natomiast masa ich ciała dochodzi do dziesięciu kilogramów. Trzeba brać oczywiście poprawkę na to, że są to rozmiary dotyczące samców, albowiem są one większe aniżeli samice. W warunkach naturalnych zwierzęta te występują w Amerykach Środkowej oraz Południowej. Nie są typowymi roślinożercami, albowiem od czasu do czasu nie pogardzą owadami czy też niewielkimi kręgowcami. Zaliczane są ponadto do gatunków nadrzewnych jaszczurek. Preferowanym przez nie biotopem są gęste lasy równikowe - tam lubią siedzieć w wysokich partiach drzew, najlepiej nad wodnymi zbiornikami. Należą do całkiem niezłych pływaków. Na lądzie nie lubią za bardzo przebywać, ale tu składają jaja. W chwili obecnej wyszczególnić można dwa podgatunki tych gadów...

Mapa strony